Markepalen Haaksbergen

De Grevenpaal is een 18de-eeuwse grenspaal tussen de voormalige marken Holthuizen en Usselo.
De standplaats van deze paal en de andere nog aanwezige palen vinden we in het boekje: "Merkstenen uit onze cultuur" Een uitgave uit 1998 van de "Historische Kring Haaksbergen. LINK.
Bij het artikel is ook een lijstje met de coordinaten van de palen, maar dat is niet erg nauwkeurig. De coordinaten op de kaart hier zijn allemaal gecheckt en op een paar meter nauwkeurig.
Paal op het Buurserzand. Grenspaal tussen Buurse en Haaksbergen/Honesch. Staat als "steen" vermeld op de eerste kadasterkaart van Haaksbergen uit 1832.

Kattenstaartpaal. Dit is een driemarkenpaal: Buurse, Usselo en Haaksbergen/Honesch. Vanaf 1825 laakpunt (grenspunt) tussen de gemeenten Lonneker en Haaksbergen.

Leppenpaal of Leppinkpaal. Scheiding tussen Buurse en Usselo. Tegenwoordig Lonneker-Haaksbergen.
Paal aan de Oldenkotsedijk. Grenspaal tussen Langelo en Honesch.
Aan de Beckummerweg. Met aan één kant de inscriptie H 1792. Het moet een replica zijn, alhoewel dat niet door een bordje wordt aangegeven. In het bovengemelde artikel "Merkstenen uit onze cultuur", wordt deze steen nog  niet genoemd, maar wel dat er een fragment is ingemetseld met dezelfde inscriptie in een huis aan de Beckummerweg. De H staat voor Holthuizen.

Binnenveldweg. Scheiding Holthuizen en Boekelo. Slecht te lezen, maar aan één kant staat: B 1792 1820 en aan de andere kant H 1792 1871 S1920. Paal is bij een herplaatsing verkeerd om neergezet. Dat gebeurt wel meer.


Paal aan de Veldmaterstraat. Grenspaal tussen de marke Holthuizen&Eppenzolder/Stepelo met de marke Haaksbergen/Honesch.
Jurisdictiepaal. Er staat een bordje bij van de gemeente Haaksbergen met de tekst: "Rijksgrenssteen gemerkt met de wapens van Overijsel, Gelderland en het vorstbisdom Munster. Sinds 1814 laakpunt tussen de provincies Overijssel en Gelderland en vanaf 1825 tevens grensscheiding tussen de gemeenten Haaksbergen en Eibergen."

Hellekampspaal. Staat op de provinciegrens, tussen de gemeenten Haaksbergen en Rekken. 
Een metalen paaltje met aan beide zijden het wapen van Haaksbergen. Het staat er dus om het eigen gebied te markeren en niet als grenspaal met een bepaalde buurgemeente. Het staat enige meters vóór de grens met Eibergen. 

Er staat nog een tweede markepaal op de provinciegrens: de Mallumseveenpaal. In het bovengenoemde boekje ligt deze paal nog in de sloot.